Ben Saunders

You thought you knew him by now… Ben Saunders denkt van niet. De tattoo-artist uit Hoorn kwam, zag en overwon in The Voice Of Holland. Al vanaf de eerste noten tijdens zijn blinde auditie overtuigde hij niet alleen alle juryleden van het programma, maar sloot het hele land hem in het hart. Tijdens workshops, battles en liveshows imponeerde de zanger met zijn stem. Maar, zo belooft hij: you ain’t heard nothing yet. Op zijn debuutalbum You Thought You Knew Me By Now laat Ben zijn echte sound horen.

“Dit is een echte soulplaat”, zegt de 27-jarige Britse Nederlander over zijn eerste cd. “Dat is de stijl die bij me past. Het is écht, de muziek waar ik iets bij voel. Je zingt het vanuit je diepste zelf.” Het is de muziek van zijn grootste invloeden, vertelt hij. “Zoals Luther Vandross, waar ik veel van heb geleerd; gewoon door veel naar hem te luisteren. Ik heb zelfs een grote tattoo van hem op m’n zij. Babyface, Stevie Wonder… Zij hebben écht die soul. Door naar hen te luisteren heb ik ontdekt hoe ik wilde zingen.”

Met dat idee in zijn achterhoofd ging Ben de studio in met Holger Schwedt, bekend van zijn werk met Anouk, DI-RECT en Bløf. Schwedt produceerde het album en schreef enkele nummers, samen met de Britse souldiva Corrina Greyson. Andere nummers komen van Eric van Tijn en Jochem Fluitsma, Daniel Merriweather en verder “uit de hele wereld”, aldus Ben.

Hoewel hij niet aan de nummers meeschreef, heeft hij ze zich eigen gemaakt. “Ik was er uiteraard vanaf het begin bij. De zangkoortjes, blaaspartijen, bas… alle geluiden heb ik zelf bepaald. En ook qua teksten koos ik alleen nummers uit waar ik wat bij voelde. Heartstrings, bijvoorbeeld, over iemand die een gevoelige snaar bij je raakt. En Smoking Gun, over hetzelfde onderwerp. Eigenlijk gaan de meeste liedjes wel over de liefde, besef ik nu.”

De zang werd opgenomen in Schwedts eigen Shamrock studio. En hoewel ook de blaaspartijen in Nederland werden vastgelegd, werd You Thought You Knew Me By Now verder een internationale gelegenheid, met muzikanten uit onder meer Groot-Brittannië en Frankrijk. Via Greyson werden doorgewinterde musici ingelijfd. “De pianist van Ben l’Oncle Soul, de bassist van Amy Winehouse, de drummer van Eric Clapton, een producer van the Stereophonics en achtergrondzangers van Stevie Wonder en James Brown”, noemt Ben zijn rijtje sessiemuzikanten op. Zij zorgden voor die echte oude soul-sound waar naar werd gezocht.

“Het geluid is heel anders dan op de singles die ik tijdens TVOH uitbracht”, zegt Ben stellig. “Voor de nieuwe nummers hebben we muzikanten gevraagd hun oudste apparatuur van de plank te halen. Oude gitaren, alles. We hebben zelfs opgenomen met de oude mengtafel van the Rolling Stones; de naam van Keith Richards stond er ingekrast. Een galm voor een drum haal je tegenwoordig gewoon uit een computer, maar die hebben we zelf gecreëerd in een grote ruimte onder de studio. Alle geluiden zijn echt. De plaat is gemaakt op de authentieke manier. En dat hoor je.” Zijn drie nummer 1-hits When A Man Loves A Woman, If You Don’t KNow Me By Now en Kill For A Broken Heart verschijnen als bonustracks bij het album.

De eigen tattooshop wordt waargenomen door zijn vader, terwijl Ben inmiddels fulltime muzikant is. Via audities werd zijn liveband bij elkaar gezocht, en daarmee wil hij zo veel mogelijk optreden. “Met dit album op zak kan ik eindelijk mijn originele nummers spelen”, geniet hij van het vooruitzicht. Over de verandering in zijn leven kan hij kort zijn. “Mijn leven is eigenlijk hetzelfde, ik heb alleen een andere baan en heb het iets drukker. Ik ben zelf niet veranderd, maar mensen om me heen behandelen me anders. Elke honderd meter die ik loop, staat er weer iemand anders naar me te roepen. Daar kan ik wel om lachen. Ik blijf gewoon een boer uit Hoorn.” Maar wel een met soul, bewijst hij op zijn debuut.

Het debuutalbum You Thought You Knew Me By Now werd goud/ alle volgende singles scoorden giga.
Heartstrings nov 2011 is op weg naar een top 10 notering.



Prijslijst:

OmschrijvingBijzonderhedenPrijs
Januari t/m decembermaandag t/m zondagOp aanvraag afhankelijk samenstelling