Jochem van Gelder

Biografie Jochem van Gelder

1975
 Jochem treedt voor de eerste keer op, op de speelplaats van de St. Jozefschool te Beneden-Leeuwen als André van Duin in een playbackuitvoering met het nummer 'Sambaballensamba'.  

1979 In het populaire tv-programma 'Stuif-Es-In' van de AVRO maakt Jochem zijn tv-debuut. Hij doet dit met een bandparodie waarin o.a. een persiflage op het journaal. 

1979 Door duizenden trouwe kijkers van 'Stuif-Es-In' wordt Jochem teruggevraagd voor het programma. In dat programma treedt hij op tussen bekende popgroepen zoals Luv, Spargo en BZN. 

1980 Tot zijn grote verbazing en tot grote verbazing van de 'Stuif-Es-In' redactie, wordt Jochem wederom teruggevraagd voor 'Stuif-Es-In'. Iets wat slechts zelden is gebeurd in de geschiedenis van dit AVRO-kinderprogramma. 

1983 In een van de eerste tv-programma's van de KRO 'Zomeravondshow', gepresenteerd door Henny Huisman, is Jochem te gast. Jochem wint in deze voorloper van de 'Playbackshow' met een door hem zelf vervaardigde bandact. 

1983 - 1986 Jochem verzorgt drie seizoenen lang gastoptredens bij de voorrondes van de KRO Playback- en later Soundmixshows die Joop van de Ende door heel Nederland organiseert. Dit tezamen met o.a. Joe Bourne en Gerard Joling. 

1986 Samen met zijn neef ontwikkelt Jochem een nieuw kinderspelprogramma 'Het Ganzenspel' waar hij de omroepen voor wil interesseren. Tijdens de in Beneden-Leeuwen gehouden try-outs krijgt hij inderdaad bezoek van zowel de VARA als de AVRO. Het blijft helaas bij een bezoek...

1988 In het NCRV-programma 'Showmasters', gepresenteerd door Sandra Reemer, debuteert Jochem op tv als presentator. Door zijn vlotte verschijning en niet in de laatste plaats door zijn specialiteit (het lied over zijn hond Ela), wint hij met groot verschil de derde show. 

1989 Jochem wordt samen met Melline Mollerus aangenomen door NCRV om het programma 'Disney Club' te presenteren. Iets wat hij drie seizoenen zal doen. Disney Club groeit in die tijd uit tot één van de populairste kinderprogramma's. 

1992 Mensen kijken is in dit jaar dé grote uitdaging voor Jochem. Het is zijn eerste spelshow voor volwassenen. In acht afleveringen bewijst hij klaar te zijn voor het grote werk. Naast presentator is hij in dit programma ook te zien als verschillende typetjes zoals een zwerver of en student muziek.

1994 In dit jaar is Jochem's droomwens in vervulling gegaan: een eigen tv-show voor kinderen, een leeftijdsgroep die hem zeer aanspreekt. Deze show, 'Willem Wever', is gebaseerd op het gegeven dat kinderen vragen kunnen stellen over hoe dingen in elkaar zitten. In zijn show kunnen ze die vraag stellen en gaan ze samen met Jochem op zoek naar het antwoord. 

1997 Nadat Jochem waanzinnige successen heeft behaald met zijn programma 'Willem Wever' en de nieuwe kennisquiz 'Quatro' hoog scoort, introduceerde hij in mei van dit jaar zijn nieuwe theater/kindershow 'De Meester is Gek'. 

1998 In dit jaar ontvangt Jochem tijdens de Televizier uitreiking de Margriet-Ster voor het populairste kinderprogramma. Deze prestigieuze publieksprijs is een waardering voor het enorme succes van 'Willem Wever'. 

2000 Eind 2000 heeft Jochem de presentatie van het programma 'Willem Wever beëindigd'. Hij presenteert inmiddels naast de strategische kennisquiz 'Quatro' het prime time tv-programma 'Praatjesmakers' en is vast panellid van 'Zo Vader Zo Zoon'. Als toetje wordt 'Willem Wever', wederom gekozen als populairste kinderprogramma. Hiervoor ontvangt Jochem de 'Gouden Stuiver'. 

2001 Naast de NCRV-programma’s de 'Bovenkamer' en 'Quatro' presenteert Jochem wederom 'Praatjesmakers' en verzorgt hij vele presentaties en kindershows voor diverse opdrachtgevers. De CD 'Wild Geraas', die Jochem maakt in samenwerking met Sinterklaas, is een schot in de roos. Binnen 5 weken is de CD Goud en staat hij in de album top 10!

2002 In de zomer van dit jaar komt Jochem met zes afleveringen van zijn nieuwe prime time tv-programma 'Tutti Famili'. Een show waarin familiebanden centraal staan. 'Praatjesmakers' wordt ingezonden naar Montreux en Quatro blijft een van de best bekeken programma's op Z@ppelin.

2003 Naar aanleiding van zijn Gouden succes met 'Wild Geraas' in het najaar van 2001 en de herhaling van deze succesvolle optredens in 2002 komt er dit najaar een nieuwe CD met Swingende Sint Songs 'Wild Geraas 2' en ook een DVD met de echte Sinterklaas 'De Pepernotenparty'. 

2004 Jochem is dit jaar weer volop bezig met opnames van 'Buya', 'Praatjesmakers', 'Tuti Famili' en twee nieuwe TV programma’s 'Huis op Stelten' (een programma waarin kinderen mogen aangeven wat ze graag in hun huis verbouwd willen hebben) en 'All in The Game' (een actief spelprogramma) die beide dit najaar hun premiëre kennen. Daarnaast verzorgt hij uiteraard diverse presentatie optredens in binnen- en buitenland. 

2005
 'Praatjesmakers' blijft ruim een miljoen kijkers scoren per aflevering en in de zomer presenteert Jochem samen met Gregor Bak het programma 'De Zingende Zaak' een format wat door Jochem en Gregor is bedacht in samenwerking met NCRV’s ideeënfabriek. In oktober ontvangt Jochem tijdens het Televizier-gala de 'Zilveren Tv Ster' voor de populairste tv-presentator van 2005. Een hoogtepunt in zijn inmiddels 15-jarige tv carrière.

2006
 De 'Zingende Zaak' krijgt vervolg in de zomer en wordt aan meerdere landen verkocht. De finale wordt uiteindelijk door 1,3 miljoen mensen bekeken! De 'Show Op Bestelling' gaat in mei in première. Het is een interactieve show waarmee Jochem door het land toert. In de 'Show Op Bestelling' mogen kinderen ter plekke het programma samenstellen. Jochem voert uit…