Buma Stemra

Buma Stemra

Muziek is het rechtmatig eigendom van componisten en tekstschrijvers. Wie tekst en/of melodie wil gebruiken, hoort daar een vergoeding voor te betalen. Organisatie BUMA/STEMRA te Hoofddorp incasseert en verdeelt die vergoedingen onder de aangesloten muziek-auteurs en -uitgevers.

Een ingewikkeld proces als u bedenkt dat er tienduizenden muziekgebruikers zijn en ruim twee miljoen aangemelde muziekcreaties.
Maar Buma/Stemra doet meer, zoals o.a. bescherming van het muziekauteursrecht en ondersteuning van het Nederlands muziekproduct.

Buma gaat over het openbaar ten gehore brengen van mechanische of live muziek in welke locatie dan ook alsmede radio- en tv-uitzendingen.

Stemra gaat over het verveelvoudigen van muziek. Denk aan de productie van cd’s en dvd’s.

Samen regelen Buma en Stemra de voorwaarden voor andere toepassingen zoals o.a.muziek op internet. Voor muziekgebruik op podia en tijdens evenementen stelt BUMA het tarief vast op basis van het totaalbedrag aan uitkoopsom(men) waarbij de omvang van de locatie waar muziek te horen is wellicht van belang kan zijn voor uw betaling.

Uitzonderingen zijn o.a. muziek tijdens besloten evenementen met privé karakter zoals bruiloften-jubilea.

Klik hier voor de volledige uitleg van de Buma Regeling

Terug naar boven